Bereken hoeveel jij kunt besparen

Vul aan de linkerkant jouw situatie in en bekijk direct hoeveel jij kunt besparen.

Let op! Op dit moment is de calculator alleen beschikbaar in desktop versie. 

Opmerkingen bij de calculator

  1. Disclaimer: de besparingberekening is indicatief, en er kunnen geen garanties worden gedaan over de juistheid van de resultaten. Solyx kan niet aansprakelijk worden gesteld bij afwijking van de resultaten.
  2. Het prijsplafond (en bijbehorende tarieven) is meegenomen voor 2023. De salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025.
  3. De besparing is berekend ten opzichte van het verwarmen van tapwater met een CV-combiketel.
  4. Gemiddelde waarden zijn aangenomen voor jaarverbruik en jaarlijkse opwek van zonnepanelen uit 2022.

Tips ter ondersteuning van de calculator

  1. Vul jouw situatie van boven naar beneden in. 
  2. Op basis van het aantal personen in het huishouden, worden het elektriciteitsverbruik, gasverbruik geschat, en het aangeraden boiler formaat gekozen. Door op het icoontje ernaast te klikken kunnen deze aangepast en opslagen worden (en weer gereset). 
  3. Op basis van het aantal zonnepanelen en het vermogen per paneel, wordt het geïnstalleerd vermogen berekend. Deze kan eventueel nauwkeuriger worden gemaakt door het vermogen per paneel te wijzigen. 

Vlaamse SEW premie

Met de premie ‘Sturing Elektrische Warmte’ (SEW) krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten terug, met een maximum van 400 euro

De Solar iBoost staat op de lijst met erkende sturingsapparaten, en daarom is de premie eenvoudig aan te vragen.

Alle informatie is te vinden via Fluvius

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!