400 euro SEW premie op de Solar iBoost in Vlaanderen

Hoe werkt salderen in Vlaanderen?

Hoewel eigenaars van zonnepanelen in Nederland nog kunnen salderen tot 2025, is dit in Vlaanderen al niet meer het geval. De terugdraaiende teller werd in België in 2021 door het Grondwettelijk Hof afgeschaft. In plaats daarvan heeft de Vlaamse regering het injectietarief geïntroduceerd om de terug levering van onbenutte stroom te vergoeden, waarvoor een digitale of slimme meter nodig is. Zonnepaneeleigenaren die nog een terugdraaiende teller hebben kunnen hier voordeel uit halen tot 2025, zoals uitgelegd door Engie en MijnEnergie. Dit zijn echter uitzonderingen, en het injectietarief is de nieuwe norm. Opslag en het zo goed mogelijk benutten van opgewekte energie is dus belangrijk. Daarom helpt de Vlaamse regering hiermee via het invoeren van de premie voor Sturing Elektrische Warmte (SEW).

Solar iBoost SEW Premie Vlaanderen

Wat is de SEW premie?

Zoals beschreven door Fluvius, is de SEW voor aanmoediging van slimme sturing: oplossingen die zorgen voor automatische sturing van apparaten die warmte opslaan of produceren. Dit zijn apparaten als thuisbatterijen, maar ook bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische boilers. Een sturingsapparaat zorgt dus voor een betere link tussen energieopwekking en energieverbruik. De SEW premie moedigt huishoudens aan om sturingsapparaten aan te schaffen door de aankoop- en installatiekosten te verlagen. Het bedrag van de premie is 50% van de totaal factuur, met een maximale waarde van 400,- euro. Deze premie is geldig voor installaties met een factuurdatum tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024. De premie is dus ook geldig voor installaties die reeds zijn afgerond.

Wat betekent dit voor de WaterAccu?

De SEW premie is goed nieuws voor gebruikers van de WaterAccu in België. Het slimme kastje van de WaterAccu, de Solar iBoost, staat op de lijst met goedgekeurde apparaten voor de SEW premie. Dit scheelt dus 297 tot 400,- euro voor het aanschaffen van de iBoost, afhankelijk van de installatiekosten. Stuur dus zowel de aankoopfactuur als de installatiefactuur in voor maximale premie. Zo wordt het nog interessanter om gebruik te maken van onbenutte zonne-energie. De premie kan gemakkelijk en snel worden aangevraagd via de website van Fluvius. Doe er je voordeel mee als je al een Solar iBoost hebt aangeschaft, of aanschaf overweegt! 

Nog geen subsidie voor WaterAccu in Nederland

Helaas is een vergelijkbare premie of subsidie in Nederland nog niet beschikbaar. De WaterAccu is nog een relatief nieuw systeem in de Lage Landen, en valt tussen de huidige subsidie-categorieën in. Uiteraard zouden we dit wel graag realiseren, dus alle tips en advies is welkom! Maar in Vlaanderen is er alvast een prachtige mogelijkheid om nog gemakkelijker te verduurzamen met de WaterAccu. En deze premie is nog ongeveer anderhalf jaar beschikbaar, dus benut de SEW premie zo snel mogelijk!

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!