De WaterAccu met Dynamische Tarieven

Wilt u meer voordeel van uw dynamische tarieven? Lees hier hoe de Solyx WaterAccu u kan helpen.

Groeiende vraag naar dynamische tarieven

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gedaald vergeleken met vorig jaar. In november 2022 was het gemiddelde stroomtarief € 0,79 per kWh, terwijl het in november 2023 maar € 0,40 per kWh was. Dit geeft ook aan dat de energieprijzen nog niet erg stabiel zijn, en ze kunnen in de komende maanden zeker weer hoger of lager worden. Het feit dat de prijzen nu veel lager zijn is nadeliger voor gebruikers met standaardtarieven: Aangezien zij een standaardprijs hebben voor hun gas en stroom, hebben zij geen enkel voordeel van de lagere energieprijzen. Om deze reden kijken er steeds meer mensen naar dynamische tarieven om beter gebruik te kunnen maken van verschillen in energieprijzen. Slimme meters worden ook steeds normaler, zeker voor gebruikers van zonnepanelen, wat ook de interesse in dynamische tarieven verhoogt.

Hoe werken dynamische tarieven?

In tegenstelling tot standaardtarieven staan dynamische tarieven niet voor een langere periode vast. Een standaardtarief wordtgemiddeld tweemaal per jaar aangepast door de energieleverancier en verandert in de tussentijd niet. Een dynamisch contract kan echter om het uur veranderen op basis van de inkoopprijzen voor de energieleveranciers. Dit wordt meestal beïnvloed door vraag en aanbod. Als veel mensen tegelijk stroom produceren met zonnepanelen zal de prijs veel lager worden omdat het aanbod veel groter is.

Dit kan zelfs leiden tot een negatieve prijs, wat betekent dat gebruikers betaald worden om stroom van het net te gebruiken. Dit gebeurt meestal als het net overbelast dreigt te raken. In de avond en ochtend zal de prijs echter hoger worden, aangezien meer mensen dan stroom nodig hebben en zonnepanelen minder produceren, waardoor de vraag hoger is dan het aanbod. Vaak zijn kosten ook lager in de nacht, aangezien de vraag dan veel lager is.

Solyx_Energy_Stroomkosten_per_uur_gemiddeld_etmaal_Visueel

Stroomkosten per uur tijdens een gemiddeld etmaal. Bron: ANWB

Het meest voordelige voor klanten is om stroom te gebruiken op het moment dat de tarieven laag zijn. Uiteraard kan dat lastig zijn om uit te voeren. Bepaalde apparaten zoals koelkasten hebben constant stroom nodig, dus hoewel die een voordeel hebben als de tarieven laag zijn, levert het ook nadelen op als de tarieven hoog zijn. Andere apparaten zouden prima gebruik kunnen maken van goedkopere stroom in de nachturen, maar het is uiteraard niet handig om een laptop pas om 3 uur ‘s nachts aan de stroom te leggen. Toch is er een manier om gebruik te maken van de lagere stroomprijzen, namelijk via de Solyx WaterAccu.    

Hoe gebruikt de WaterAccu dynamische tarieven?

De WaterAccu is een combinatie van een elektrische boiler en een aansturingsapparaat, de Solar iBoost. Deze combinatie is standaard bedoeld om beter gebruik te maken van onbenutte zonne-energie. De Solar iBoost meet continu of er stroom aan het net wordt geleverd, en stuurt de boiler aan met de exacte hoeveelheid beschikbare stroom. Daarnaast beschikt de Solar iBoost ook over een programmeerbare boost functie: het apparaat kan worden ingesteld om de boiler op specifieke momenten te gaan verwarmen met stroom van het net indien nodig. Dit is bedoeld voor op dagen waarbij er weinig zonnestroom beschikbaar is, zodat huishoudens niet zomaar zonder warm water komen te zitten.

Het voordeel hiervan is dat de boiler op deze manier water kan verwarmen wanneer de tarieven standaard laag zijn, bijvoorbeeld ‘s nachts. Op deze manier hoeft de cv-combiketel minder bij te verwarmen op dagen met weinig zonnestroom en wordt er nog meer gas bespaard. Dus als u zowel gasverbruik wilt verminderen en meer voordeel wilt hebben van dynamische tarieven, dan kan de Solyx WaterAccu u met beide helpen.

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!