Gawalo: Zonnestroom opslaan in warm water

Zonnestroom opslaan in warm water

Blijven we kunnen salderen, of niet? En zo ja, hoe lang dan nog? Dat op termijn het salderen van zelf opgewekte en niet verbruikte zonne-energie minder gunstig wordt, is duidelijk. Maar wat zijn de mogelijkheden dan? Zo"n dure lithium batterij is uiteindelijk ook geen oplossing voor de lange termijn.

Door Margo van Voskuilen, 
Gawalo op 01.03.2023

In dit artikel:

Blijven we kunnen salderen, of niet? En zo ja, hoe lang dan nog? Dat op termijn het salderen van zelf opgewekte en niet verbruikte zonne-energie minder gunstig wordt, is duidelijk. Maar wat zijn de mogelijkheden dan? Zo’n dure lithium batterij is uiteindelijk ook geen oplossing voor de lange termijn. En wat doe je met overtollige warmte? We zetten een aantal alternatieven op een rij.

In het artikel worden genoemd: de Solyx Energy Water Accu, thermische opslag in zout, warmtepomp boiler, warmtepomp en buffervat, en warmtepomp en warm tapwater. 
De Solyx Energy Water Accu is een combinatie van een slimme regeling, zonnepanelen en een elektrische boiler. 

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!