Solar365: Zonne-energie eenvoudig opslaan in warm water

Solar365 - Zonne-energie eenvoudig opslaan in warm water

23.01.2023 Simone Tresoor Zo"n 70 procent van de opwek van zonnepanelen van huishoudens gaat terug het net op. Dat is best zonde, want eigen gebruik is natuurlijk voor iedereen beter. Opslaan in accu"s is een optie, maar de businesscase van batterijen is nog lastig. Nederland is sinds kort een eenvoudig alternatief rijker.

Door Simone Tresoor,
Solar365 op 23.01.2023


Dit interview verscheen ook op Warmte365 op 24.01.2023.

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!