Alternatief voor terugleververgoeding

Meer winst via besparen dan terugleveren van stroom

Op dit moment hebben gebruikers van zonnepanelen nog voordeel van de salderingsregeling. Alle stroom die ze niet zelf gebruiken kunnen ze aan het net leveren. Dit wordt op jaarbasis afgeschreven van het stroomverbruik door de energieleverancier. De salderingsregeling gaat echter afgebouwd worden in de komende jaren. Stroom kan daarna nog wel worden teruggeleverd, maar het zal niet meer worden afgeschreven van het stroomverbruik.

Terugleververgoeding, wat levert dat op?

In plaats daarvan krijgen krijgen klanten een terugleververgoeding voor iedere kWh aan stroom die ze terugleveren. Deze terugleververgoeding hangt af van de energieleverancier en kan variëren tussen 0,05 euro en 0,13 euro per kWh. Een leuke bijkomstigheid, maar het levert niet zoveel op als salderen. Zeker niet als energieleveranciers zoals Vandebron kosten gaan rekenen voor terugleveren om de kosten voor klanten zonder zonnepanelen te verminderen.

Voordeliger alternatief voor terugleveren

Wanneer er ook kosten worden gerekend bij het terugleveren, is het beter om de stroom zelf te gebruiken of op te slaan. Hierbij wordt meestal aan een thuisbatterij gedacht, maar dat is nog een dure optie. Een makkelijker alternatief is de Solyx WaterAccu. Deze opstelling van een elektrische boiler en het aansturingsapparaat Solar iBoost zorgt ervoor dat onbenutte zonnestroom wordt gebruikt om tapwater te verwarmen. Dit is water voor douchen en gebruik in de keuken, wat vooral ‘s avonds en ‘s ochtends nodig is terwijl het overdag kan worden opgewarmd.

Deze methode bespaart gas, wat meer oplevert dan de gemiddelde terugleververgoeding. In de zomer is de Solyx WaterAccu volledig in staat om al het tapwater te verwarmen, en in de winter kan het mooi gebruik maken van de kortere momenten waarop de zon schijnt en er weinig ander verbruik is.

Voor meer informatie over besparingen, bekijk hier onze calculator.

Vlaamse SEW premie

Met de premie ‘Sturing Elektrische Warmte’ (SEW) krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten terug, met een maximum van 400 euro

De Solar iBoost staat op de lijst met erkende sturingsapparaten, en daarom is de premie eenvoudig aan te vragen.

Alle informatie is te vinden via Fluvius

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!