Schematische Opstellingen WaterAccu

Hier vind je de meest voorkomende opstellingen van de Solyx Energy WaterAccu

Optie 1. WaterAccu voor tapwater

Klik op de pijltjes om informatie uit te vouwen

CV-combiketel, voor het verwarmen van tapwater en de centrale verwarming (CV). Deze opstelling kan ook aangevuld zijn met een hybride warmtepomp, voor de centrale verwarming. 

  1. Solar iBoost
  2. Elektrische boiler, zonder elektronische of smart functies (zoals displays of timers). Wat voorbeelden van onze partner BoilerGarant.  

Onbenutte stroom wordt door de iBoost naar de elektrische boiler gestuurd om tapwater mee te verwarmen.

  1. Op gas: Het warme tapwater uit de boiler stroomt door de CV-combiketel, voor eventuele naverwarming. Voorbeeld: Op een bewolkte dag wordt het water in de boiler tot 45 graden verwarmd. Zodra dit water door de CV-combiketel stroomt, verwarmt deze het water tot de gewenste 60 graden.
  2. Op elektriciteit uit het net: Op de Solar iBoost kan geprogrammeerd worden dat in de winter om bijvoorbeeld 7u ’s ochtends, de boiler gaat verwarmen op elektriciteit uit het net.

Optie 2. WaterAccu voor tapwater, en bijdrage aan de Centrale Verwarming (CV)

Klik op de pijltjes om informatie uit te vouwen

Deze opstelling is een uitbreiding op de standaard opstelling (1), en bestaat als basis wederom uit een CV-combiketel, voor het verwarmen van tapwater en de CV.

  1. Solar iBoost
  2. Elektrische boiler met warmtewisselaar: Tapwater verwarming hetzelfde als bij opstelling 1. De warmtewisselaar wordt aangesloten op de watercirculatie van de CV. Het CV-water (systeemwater) stroomt in een spiraal door het warme boiler-vat, en wordt bijverwarmd op onbenutte zonne-energie. Wat voorbeelden van onze partner BoilerGarant.  

Onbenutte stroom wordt door de iBoost naar de elektrische boiler gestuurd om tapwater mee te verwarmen. Het warme tapwater geeft warmte af aan het CV-water via de warmtewisselaar, zodat ook het CV-water wordt bijverwarmd.

Naverwarming kan wederom via de CV-combiketel, of elektrisch door de Solar iBoost te programmeren. 

  1. Op gas: Het warme tapwater uit de boiler stroomt door de CV-combiketel, voor eventuele naverwarming. Voorbeeld: Op een bewolkte dag wordt het water in de boiler tot 45 graden verwarmd. Zodra dit water door de CV-combiketel stroomt, verwarmt deze het water tot de gewenste 60 graden.
  2. Op elektriciteit uit het net: Op de Solar iBoost kan geprogrammeerd worden dat in de winter om bijvoorbeeld 7u ’s ochtends, de boiler gaat verwarmen op elektriciteit uit het net.

De besparing die gerealiseerd wordt door het CV-water bij te verwarmen, hangt sterk af van het huishouden en het moment. Daarom kan Solyx Energy niet adviseren/inschatten wat voor besparing deze aanvulling oplevert. In principe is de centrale verwarming vooral nodig in de winter, als er ook minder zonne-energie wordt opgewekt. Toch zorgen heldere/zonnige dagen voor kou, waardoor de Water Accu met warmtewisselaar kan bijdragen aan het verwarmen van de CV.

Optie 3. WaterAccu in combinatie met volledig elektrische warmtepomp

Klik op de pijltjes om informatie uit te vouwen

Een volledig elektrische warmtepomp, die zowel de CV als de verwarming van tapwater regelt. Hierbij is vaak een buffervat aanwezig die verwarmd CV-water opslaat, en een boiler, die het tapwater elektrisch bij-verwarmt.
(Let op: het gaat hier niet om een hybride warmtepomp, daarvoor geldt opstelling 1.)

  1. Solar iBoost
  2. (Al aanwezige) Laag-temperatuur boiler: Boiler voor tapwater met een warmtewisselaar die gekoppeld is aan de warmtepomp. Wat voorbeelden van onze partner BoilerGarant.  
  3. Elektrisch verwarmingselement: Een inschroefelement (liefst 3kW) kan in de boiler worden geschroefd, en elektrisch worden gevoed door de Solar iBoost.

De warmtepomp is minder energie-efficiënt zodra deze tot hoge temperatuur moet verwarmen, wat juist nodig is voor tapwater. Vaak verwarmt de warmtepomp het tapwater tot 40 graden, en wordt het tapwater elektrisch bijverwarmd tot 60 graden. Daarom is elektrische verwarming op onbenutte zonne-energie interessant. De Solar iBoost verwarmt het tapwater via het losse elektrische element op onbenutte zonne-energie, zodat er geen aanpassingen nodig zijn aan de warmtepomp.

De Solar iBoost zorgt ervoor dat zonne-energie optimaal wordt benut. De overige warmtevraag zal worden voorzien door de warmtepomp. De levensduur van de warmtepomp zal worden verlengd, en de warmtepomp hoeft minder elektriciteit te verbruiken op momenten dat er geen zonne-energie is (bijvoorbeeld in de avond en nacht). 

Optioneel kan een tweede verwarmingselement worden ingeschroefd in het CV-buffervat, en worden aangesloten op HTR2 van de Solar iBoost. Hiermee kan onbenutte stroom ook gebruikt worden om CV-water bij te verwarmen. Lees meer over de werking van de Solar iBoost bij koppeling van HTR1 én HTR2 op pagina 8 van de installatiehandleiding.

Wateraccu stadsverwarming

Optie 4. WaterAccu in combinatie met stadverwarming

Klik op de pijltjes om informatie uit te vouwen

De stadsverwarming levert warm water voor de verwarming (CV). Door middel van een warmtewisselaar wordt hiermee ook het warme tapwater gemaakt.

  1. Solar iBoost
  2. Elektrische boiler, zonder elektronische of smart functies (zoals displays en timers). Wat voorbeelden van onze partner Boilergarant.
  3. Driewegklep met temperatuur sensor

Onbenutte stroom wordt door de Solar iBoost naar de elektrische boiler gestuurd om het tapwater te verwarmen.

Zo gauw het water uit de boiler onder de 35ºC komt opent de 3-wegklep de warmwater toevoer vanuit de stadsverwarming. Als de boiler weer water met een temperatuur hoger dan 35ºC kan leveren schakelt de klep weer terug naar levering vanuit de boiler.

Heb jij een andere uitgangssituatie en ben jij benieuwd of de Solar iBoost in jouw opstelling past? Mail ons!

Vlaamse SEW premie

Met de premie ‘Sturing Elektrische Warmte’ (SEW) krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten terug, met een maximum van 400 euro

De Solar iBoost staat op de lijst met erkende sturingsapparaten, en daarom is de premie eenvoudig aan te vragen.

Alle informatie is te vinden via Fluvius

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!