Zonne-energie zelf gebruiken of salderen?
Zonnepanelen zijn te vinden op steeds meer daken, en dat is heel mooi! Ze maken huishoudens duurzamer en verlagen de energierekening. De grote toename van huishoudens met zonnepanelen zorgt ook voor uitdagingen. Een groot deel van de opwek wordt niet door het huis zelf gebruikt, maar ‘stroomt terug’ naar het elektriciteitsnet. In de avond wordt vervolgens elektriciteit gevraagd van het elektriciteitsnet. In Nederland maakt dit nóg niet uit, want er mag gesaldeerd worden: aan het einde van het jaar mag de hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom worden afgestreept van de jaarlijks gevraagde netstroom.
Maar dit gaat veranderen, want de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het wordt dus steeds nuttiger om opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken en je zonnepanelen optimaal te benutten. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen beter kunnen kijken naar hoeveel onbenutte stroom ze dagelijks terugleveren, in plaats van op jaarbasis.
Verbruik en opwek vinden op een ander moment plaats
Zonnepanelen wekken het meeste op tijdens de middaguren, als de lichtinval het grootst is. Het energieverbruik vindt echter plaats op een ander moment. Dit is te zien in de onderstaande figuren, die de energiebalans op een typische zomer- en winterdag laten zien.
In de zomer is er een groot overschot te zien in de middaguren, terwijl er in de ochtend en avond meer vraag dan aanbod is. In de winter wordt er veel minder energie opgewekt aangezien de zon dan minder schijnt. Toch is hetzelfde patroon te zien: er is opwek in de middag, terwijl in de ochtend en avond de meeste energie wordt gebruikt. Het zou natuurlijk heel mooi zijn om de energiepieken in de middag te kunnen bewaren om stroomverbruik buiten zonuren te kunnen dekken. En daarom is het een goed idee voor huishoudens om te investeren in een vorm van energieopslag op huisniveau.
Thuisbatterij en andere mogelijkheden voor opslag
De bekendste vorm van kleinschalige energieopslag is de thuisbatterij. Deze accu’s zijn heel handig om zonnestroom overdag op te slaan, en in de avond of volgende ochtend te benutten. Hoewel de prijs van thuisbatterijen de komende jaren zal afnemen, is het een vrij dure vorm van opslag. In sommige gevallen kan een elektrische auto ook worden gezien als een vorm van opslag. Als de auto overdag wordt opgeladen, kun je meer zonne-energie benutten. Natuurlijk is een elektrische auto niet aangeschaft voor energieopslag, maar voor vervoer! En daarom zal het ook vaak voorkomen dat de auto overdag niet aan de lader staat, maar onderweg is. Er is echter nog een manier van kleinschalige energieopslag die makkelijk is te gebruiken: warm tapwater in een Water Accu.
De WaterAccu zorgt voor opslag en bespaart gas
Tapwater is water dat wordt gebruikt voor douchen, afwassen, etc. Aangezien tapwater dagelijks gebruikt wordt, is langdurige energieopslag niet nodig. Verwarming van tapwater is doorgaans op gas, dus in plaats daarvan zonnestroom gebruiken is niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam! Deze opslag is mogelijk met de Solyx Energy WaterAccu, een combinatie van een elektrische boiler en de Solar iBoost. Als er overdag meer energie-opwek dan verbruik is, stuurt de Solar iBoost de onbenutte stroom naar de boiler. Op deze manier wordt het water overdag opgewarmd, zodat in de avond en ochtend warm kan worden gedoucht. Het mooie hiervan is dat de iBoost de boiler kan aansturen met exact de hoeveelheid energie die op een bepaald moment over is. Andere apparaten zoals een vaatwasser kunnen niet zomaar op minder vermogen draaien, maar hebben een standaard vermogen: aan of uit. De onderstaande figuur laat ook zien dat op een gemiddelde dag in het jaar de Water Accu een groot deel van de overtollige stroom kan gebruiken.
De afbouw van de salderingsregeling is dus geen reden voor paniek: overtollige zonnestroom kan gemakkelijk toch worden gebruikt!