Elektrische boiler op zonnepanelen laten werken

Verminder gasverbruik door een elektrische boiler en Solar iBoost te combineren met uw zonnepanelen

Wilt u graag een elektrische boiler combineren met zonnepanelen? Een prima oplossing om minder gas te gebruiken en zo te verduurzamen. Door gebruik te maken van zonne-energie kunt u uw tapwater verwarmen met een elektrische boiler in plaats van een CV-combiketel.

Een nadeel aan dit systeem is echter dat elektrische boilers meestal grote hoeveelheden water moeten verwarmen, afhankelijk van de grootte van uw gezin. Dit kan betekenen dat er extra zonnepanelen nodig zijn om de elektrische boiler goed te laten werken. Verder is het jammer dat zonnepanelen ook vaak stroom opwekken die niet direct gebruikt kan worden, en daarom aan het net geleverd wordt. Extra panelen zouden veel minder nodig zijn als de onbenutte stroom gebruikt kan worden door de boiler.

Dit is echter op te lossen met de Solar iBoost. Dit slimme kastje wordt aangesloten op een elektrische boiler en meet continu of er stroom aan het net geleverd wordt. Dit werkt traploos, dus alle hoeveelheden stroom tussen 100 en 3000 W worden benut. Op deze manier kunt u dus meer van uw opgewekte stroom gebruiken, u verlaagt uw gasverbruik, en extra zonnepanelen zijn niet eens persé nodig.

Vlaamse SEW premie

Met de premie ‘Sturing Elektrische Warmte’ (SEW) krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten terug, met een maximum van 400 euro

De Solar iBoost staat op de lijst met erkende sturingsapparaten, en daarom is de premie eenvoudig aan te vragen.

Alle informatie is te vinden via Fluvius

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!