Zonne-energie thuis opslaan

Maak gemakkelijk gebruik van uw onbenutte zonnestroom.

Voor gebruikers van zonnepanelen is de opslag van zonne-energie een steeds interessanter onderwerp. Aangezien salderen stopgezet gaat worden in de toekomst, zal het voordeliger worden om stroom van de zonnepanelen zelf te gebruiken. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk: soms schijnt de zon terwijl er geen apparaten stroom nodig hebben en zeker in de avond is er geen zonlicht beschikbaar, terwijl er dan wel vraag is naar stroom. Daarom is opslag van zonne-energie voor velen de volgende stap. Maar hoe kun je zonne-energie het beste opslaan?

Methodes van zonne-energie opslag

De bekendste vorm van opslag is de thuisbatterij, een accu die overdag wordt opgeladen om in de avond energie aan apparaten te kunnen bieden. Thuisbatterijen zijn beschikbaar in verschillende vormen, maar zijn door hoge kosten minder aantrekkelijk. Een goedkoper alternatief om zonne-energie thuis op te slaan is de WaterAccu, bestaande uit een elektrische boiler gekoppeld met een aansturingsapparaat. Deze opstelling zorgt niet alleen voor opslag van zonne-energie, maar verlaagt ook gasgebruik.

Zonne-energie opslaan met een WaterAccu

De elektrische boiler van de WaterAccu functioneert als buffervat voor tapwater. Het aansturingsapparaat, de Solar iBoost, meet continu of er stroom van het huis naar het net wordt geleverd. Indien dit gebeurt zal de iBoost de boiler aansturen om te gaan verwarmen, waardoor de stroom door de boiler gebruikt wordt. Een gemiddelde elektrische boiler kan dit water één tot twee dagen warm houden. Zo wordt zonne-energie gemakkelijk opgeslagen en heeft het huishouden minder gas nodig.

  • Gemakkelijke opslag van zonne-energie
  • Traploos gebruik maken van elke hoeveelheid zonnestroom.
  • Minder gas gebruik.

Vlaamse SEW premie

Met de premie ‘Sturing Elektrische Warmte’ (SEW) krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten terug, met een maximum van 400 euro

De Solar iBoost staat op de lijst met erkende sturingsapparaten, en daarom is de premie eenvoudig aan te vragen.

Alle informatie is te vinden via Fluvius

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!