De toekomst van salderen en terugleveren

Naast de geplande afbouw van de salderingsregeling komen er nu ook kosten voor het terugleveren van zonnestroom. In dit blog leggen we uit wat dit voor u kan betekenen en hoe de toekomst van salderen en terugleveren eruit komt te zien.

De geschiedenis van salderen.

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier voor huishoudens om te verduurzamen door energie van de zon om te zetten in stroom. Hierdoor is minder energie van het elektriciteitsnet nodig, wat grotendeels wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen. Lange tijd waren zonnepanelen echter te duur voor veel mensen. In 2004 was daarom de salderingsregeling in Nederland ingevoerd om zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor kleinverbruikers. Deze regeling houdt in dat overschotten aan elektriciteit op jaarbasis worden verrekend met geleverde stroom van het net. Hierbij wordt de dagelijks onbenutte stroom terug geleverd aan het net om het beschikbaar te maken voor andere gebruikers. Als een huishouden meer stroom teruglevert per jaar dan het ontvangt, dan ontvangen de gebruikers een extra vergoeding over het verschil. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier, en is per kWh minder waard dan salderen. Maar hoe ziet de toekomst van salderen en terugleveren er nu uit?

De afbouw van salderen.

De salderingsregeling heeft de vraag naar zonnepanelen aanzienlijk verbeterd, maar het heeft ook voor wat nadelen gezorgd. Energiebedrijven maken immers extra kosten door salderen, en brengen deze kosten in rekening bij hun klanten die geen zonnepanelen hebben. Zodoende hebben mensen zonder zonnepanelen nadeel aan de zonnepanelen van anderen. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid plannen om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen in de periode 2025 tot 2031. Vanaf 2025 mag nog maar 64% van opgewekte stroom worden gesaldeerd, en vanaf 2031 is salderen niet langer mogelijk. Er zal dan nog steeds een vergoeding gelden voor stroom die aan het net wordt geleverd. Het lijkt er echter op dat stroom terugleveren minder gunstig gaat worden.

Bron: Rijksoverheid

Kosten rekenen voor stroom terug leveren.

Hoewel de meeste energieleveranciers een vergoeding bieden voor het terugleveren van stroom, gaat de leverancier Vandebron hier verandering in brengen. Vandebron gaat namelijk ook kosten rekenen voor het terugleveren van stroom. Dit is bedoeld om de druk op klanten zonder zonnepanelen te verminderen, en de kosten zodoende eerlijker te maken voor alle klanten. Bovendien helpt het om netcongestie te voorkomen door te zorgen dat mensen minder gaan terugleveren. 

De genoemde kosten hangen af van de hoeveelheid stroom die bruto wordt terug geleverd. Bij een jaarlijkse terug levering tot 5 kWh zijn er geen kosten. Als er jaarlijks meer wordt teruggeleverd dan 5 kWh, dan worden er vaste terugleveringskosten gerekend in schalen. Schaal 1 is bijvoorbeeld van 5 tot 1000 kWh, en heeft terugleveringskosten van € 0.13 per dag.[1] Vanaf 1000 kWh wordt dit € 0.41 per dag. Klanten die stroom terugleveren ontvangen hiervoor nog steeds een vergoeding, maar door de dagelijkse bijkomende kosten wordt hun winst wel minder. Voor nu is Vandebron de enige leverancier die dit systeem gaat hanteren, maar het is niet onwaarschijnlijk dat andere energieleveranciers vergelijkbare maatregelen gaan nemen.

Bron: Vandebron

Wat te doen zonder terugleveren?

Het is voor klanten met zonnepanelen van Vandebron natuurlijk niet leuk dat terugleveren minder gaat opleveren. Toch is het ook wel begrijpelijk, want klanten zonder zonnepanelen zijn op deze manier minder de dupe en het net raakt hopelijk minder overbelast. De beste tip voor gebruikers van zonnepanelen is dan ook om eigen gebruik te verbeteren. Hier kan de Solyx WaterAccu mee helpen. Dit systeem gebruikt onbenutte zonnestroom om tapwater op te warmen. Zodoende zorgt het niet alleen voor beter gebruik van eigen zonne-energie, het bespaart ook nog eens gas dat meestal wordt gebruikt voor verwarming van tapwater. Dus als een thuisbatterij financieel niet haalbaar is, kan de WaterAccu zorgen dat er toch nog winst wordt gemaakt met uw zonnestroom.

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!