Hoe voorkom ik dat mijn zonnepanelen afslaan?

Werken uw zonnepanelen vaak niet op zonnige dagen? De kans is dan dat uw zonnepanelen afslaan. In dit blog leggen wij uit wat waarschijnlijk de oorzaak is, en hoe ons product hierbij kan helpen. Lees snel verder.

Waarom stoppen mijn zonnepanelen met werken?

Als u zonnepanelen heeft, komt de volgende situatie u vast wel bekend voor: het is een prachtige dag en de zon schijnt van de ochtend tot laat in de middag, wanneer opeens uw zonnepanelen geen stroom meer produceren. En uw buren met zonnepanelen hebben vast hetzelfde probleem; ook bij hen werken de zonnepanelen plotseling niet meer Op zeer zonnige dagen zouden zonnepanelen extra goed moeten werken, dus waarom houden ze er dan juist allemaal mee op? Het feit dat meerdere mensen tegelijk last hebben van dit probleem is geen toeval, want het heeft dezelfde oorzaak: netcongestie. Specifiek betekent dit dat het elektriciteitsnet overbelast is, waardoor het onveilig wordt om zonnepanelen nog te laten werken en de zonnepanelen afslaan.

Wat is netcongestie?

Eenvoudig gezegd betekent netcongestie dat de hoeveelheid geleverde stroom op het laagspanningsnet te groot is ten opzichte van het verbruik. Het laagspanningsnet verwijst naar het deel van het elektriciteitsnet waar woningen op zijn aangesloten. Als zonnepanelen stroom produceren, wordt deze stroom eerst benut door apparaten die in het huis zijn aangesloten. Wanneer er nog zonnestroom over is, dan wordt deze stroom terug geleverd aan het laagspanningsnet. Als veel huizen in een buurt zonnepanelen hebben wordt de hoeveelheid terug geleverde stroom echter te groot. [1] De gemiddelde spanning van het laagspanningsnet is zo’n 230 volt, maar door teveel terug geleverde stroom kan dit oplopen tot meer dan 250 volt. [2] Uit veiligheidsoverwegingen worden omvormers van zonnepanelen automatisch uitgeschakeld als de spanning van het net 253 volt overschrijdt. Aangezien een omvormer nodig is om zonnestroom bruikbaar te maken voor apparaten, schakelt dit dus effectief de zonnepanelen ook uit.

Bron [1]: Solar Magazine  | Bron [2]: Ecoburen

Wat kan ik doen tegen netcongestie?

De meest eenvoudige oplossing voor netcongestie is eigen gebruik verhogen, zodat er minder stroom naar het net wordt gestuurd. Dit is echter geen bijzonder elegante oplossing, aangezien sommige apparaten op deze manier geen nuttig gebruik opleveren en iemand aanwezig moet zijn om de apparaten aan te zetten. Op weekenddagen is dit meestal geen probleem, maar op werkdagen doordeweeks is het een stuk lastiger. Een andere optie is energieopslag, zodat de energie op een later moment beschikbaar is zonder extra nodige handelingen. Thuisbatterijen zijn hiervoor de meest bekende mogelijkheid, maar helaas zijn deze doorgaans erg duur. Een eenvoudiger alternatief voor een thuisbatterij is de WaterAccu van Solyx Energy. Dit system slaat ook stroom op, maar dan op een andere manier.

Hoe de WaterAccu helpt tegen netcongestie

De WaterAccu is een combinatie van een elektrische boiler en de Solar iBoost. Dit systeem is bedoeld is om tapwater op te warmen voor douchen en gebruik in de keuken. In de meeste huishoudens wordt deze verwarming nog met gas geregeld. Met de WaterAccu wordt tapwater echter verwarmd met onbenutte zonnestroom. Dankzij de Solar iBoost wordt constant gemeten of de zonnepanelen stroom aan het net leveren, en deze stroom wordt vervolgens omgeleid naar de elektrische boiler. Op deze manier wordt dus niet alleen het gasverbruik minder, maar het eigen gebruik van zonnestroom neemt ook toe. 

Er wordt dus minder stroom aan het net geleverd, waardoor het risico dat uw zonnepanelen afslaan verminderd. Als de WaterAccu alle opgewekte stroom op een specifieke dag kan benutten, is er zelfs helemaal geen risico dat de zonnepanelen stoppen met werken. In de toekomst zal de elektriciteitsinfrastructuur mogelijk worden verbeterd om de capaciteit te vergroten. Maar tot die tijd biedt de WaterAccu van Solyx Energy een eenvoudige mogelijkheid om netcongestie te vermijden en het meeste te halen uit uw zonnepanelen.

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!