Zonneboiler en WaterAccu: een betere vergelijking

Weet u het allemaal even niet meer met alle verduurzamingsopties op de markt? In dit blog nemen wij twee opties onder de loep voor het duurzaam verwarmen van tapwater; namelijk de zonneboiler en wateraccu.

De beste manier voor warm tapwater

Op het moment zijn er veel mogelijkheden voor het verduurzamen van huishoudens op vele gebieden. Zonnepanelen zijn zo populair dat kopers steeds minder steun nodig hebben om ze rendabel te maken, en (hybride) warmtepompen worden ook steeds meer de norm. Ook voor een enkel onderwerp binnen verduurzamen, warm tapwater, zijn er opties van smartboilers tot quookers, warmtepompboilers, en natuurlijk de WaterAccu van Solyx.

In een eerder blog (Optimalisatie van gebruik zonne-energie: een overzicht) is de WaterAccu al eens vergeleken met andere opties om te kijken wat het beste past bij verschillende situaties. Hierbij is er één technologie die toch wat verwarring oplevert met de WaterAccu, namelijk de zonneboiler. Ook deze technologie maakt zoveel mogelijk gebruik van zonne-energie om tapwater op te warmen. Om deze verwarring op te helderen zal dit blog een extra vergelijking uitvoeren tussen een zonneboiler en de WaterAccu.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler werkt als systeem onafhankelijk van andere technologieën in huis. Het bestaat uit een buffervat, een warmtewisselaar, en een zonnecollector met leidingen waar een speciale vloeistof in zit. Het buffervat bevat het tapwater. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst om zonlicht op te vangen. Er wordt dan geen stroom geproduceerd, maar de vloeistof in de collector wordt via de warmte van de zon opgewarmd. Vervolgens stroomt deze vloeistof via een pompsysteem naar het buffervat, en via de warmtewisselaar wordt het tapwater verwarmd. De afgekoelde vloeistof wordt vervolgens teruggepompt naar de collector om weer opgewarmd te worden. Eventueel wordt het buffervat gekoppeld aan een bron voor extra verwarming, bijvoorbeeld de CV-combiketel. Dit is nodig op dagen met weinig zonlicht.

Hoe werkt de WaterAccu?

De WaterAccu is bedoeld voor huishoudens met zonnepanelen met veel overschot. Het systeem bestaat uit een elektrische boiler en de Solar iBoost, het slimme kastje dat als aansturingsapparaat werkt. De Solar iBoost wordt standaard geleverd met een zender en een meetklem. Bij installatie wordt de Solar iBoost verbonden met  de elektrische boiler en de meetklem wordt in de meterkast geplaatst op de fase waar zonnestroom op wordt geleverd. Als de zonnepanelen stroom produceren, wordt deze eerst gebruikt door apparaten op dezelfde fase. Onbenutte stroom wordt aan het net geleverd. De klem meet echter wanneer dit gebeurt, en geeft een seintje aan de iBoost dat er stroom beschikbaar is. Vervolgens wordt de elektrische boiler aangestuurd om te gaan verwarmen, waardoor de stroom toch nog gebruikt kan worden. Optioneel kan de boiler ook worden aangesloten in serie met een CV-combiketel zodat tapwater extra verwarmd wordt op dagen met weinig zonlicht.

Wat is de beste keuze voor verschillende scenario's?

Hoewel de zonneboiler en WaterAccu dezelfde functie leveren, zijn er wel duidelijke verschillen. De zonneboiler maakt gebruik van een eigen bron van energie die niet benut kan worden door andere apparaten in huis. Er is echter wel ruimte nodig voor de collector, wat lastig kan zijn voor huizen die al zonnepanelen hebben. Bovendien zullen sommige huishoudens moeten kiezen om of een zonneboiler of zonnepanelen te installeren, en daarbij hebben zonnepanelen meer nut.

De WaterAccu is minder onafhankelijk dan de zonneboiler, maar is makkelijker te plaatsen en geeft extra waarde aan bestaande zonnepanelen. Daarnaast heeft de WaterAccu ook de mogelijkheid om extra te verwarmen met stroom van het net, terwijl de zonneboiler voor extra verwarming wel moet worden verbonden met een ander apparaat.

Uiteindelijk is de WaterAccu gericht op het beter kunnen benutten van zonnestroom via het opwarmen van tapwater, en is de zonneboiler volledig gericht op het verwarmen van tapwater. Beide opties zorgen dus voor verduurzaming. Als u geen zonnepanelen hebt zal een zonneboiler goed helpen om gasverbruik te verminderen, en als u wel zonnepanelen hebt kan de WaterAccu uw eigen gebruik van zonnestroom verbeteren, en daarbij ook zorgen voor lagere gaskosten.

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!