Thuisbatterij of WaterAccu: Een diepere vergelijking

Twijfelt u over de aanschaf van een thuisbatterij of een WaterAccu? Of raakt u in de war over hoe deze systemen werken? In dit blog bieden we u extra uitleg over beide systemen.

Meer opslag van zonnestroom gewenst

Stroom terugleveren in Nederland gaat minder voordelig worden. Niet alleen gaat de salderingsregeling de komende jaren worden afgebouwd, energieleverancier VandeBron gaat ook beginnen met kosten rekenen voor het terugleveren van stroom. Dit wordt gedaan om de kosten voor klanten zonder zonnepanelen te verlagen. Hierdoor kan stroom terugleveren ronduit nadelig worden. Het is niet onwaarschijnlijk dat andere energieleveranciers hier ook mee gaan beginnen, zeker als er nog meer mensen zonnepanelen gaan nemen.

Zodoende wordt het steeds belangrijker om geproduceerde zonnestroom zelf zo veel mogelijk te gebruiken. Hiervoor bestaan een aantal opties, waaronder de Solyx WaterAccu. We vergelijken in dit blog de WaterAccu met een andere technologie die bijdraagt aan het benutten van zelfgeproduceerde zonnestroom, de thuisbatterij. Benieuwd naar de vergelijking tussen zonneboilers en de WaterAccu? Lees dan hier verder.

Hoe werkt een thuisbatterij?

  • Directe opslag van stroom voor later gebruik
  • Verschillende soorten met variaties in technologie
  • Kosten 7000-10000 euro, inclusief omvormer en installatie

De naam zegt het al, een thuisbatterij is een heroplaadbare batterij die in huishoudens wordt geplaatst voor efficiënter stroomgebruik. De thuisbatterij wordt overdag opgeladen via overtollige zonnestroom, en als er geen zonnestroom beschikbaar is voor andere apparaten kan de opgeladen thuisbatterij stroom leveren. Dit scheelt dus stroom van het net. De meest voorkomende soort is de lithium-ionbatterij, die doorgaans de grootste hoeveelheid stroom kan opslaan en lang meegaat.

Andere soorten zijn de zoutbatterij, de flowbatterij en de lood-zuurbatterij. Deze batterijen gebruiken allemaal andere processen en stoffen om stroom op te slaan. Dit betekent dat sommige batterijen groter en zwaarder zijn, en dat anderen minder lang meegaan. Zodoende wordt de lithium-ionbatterij meestal bedoeld als er over een thuisbatterij wordt gesproken. Gemiddeld kan deze thuisbatterij zo’n 6 kWh aan stroom opslaan.

Solyx_Energy_Thuisbatterij_Blog

Hoe werkt de WaterAccu?

  • Opslag van stroom in tapwater
  • Capaciteit afhankelijk van grootte boiler
  • Kosten 1500-2000 euro, inclusief installatie

De WaterAccu is bedoeld voor het verwarmen van tapwater, dat wordt gebruikt voor douchen en in de keuken. Het systeem bestaat uit een elektrische boiler en een aansturingsapparaat, de Solar iBoost. Dit apparaatje meet via een meetklem in de meterkast wanneer er stroom aan het net wordt geleverd. Vervolgens schakelt de iBoost de voeding van de boiler in om tapwater te verwarmen. Hierbij wordt het vermogen in stappen verhoogd totdat er geen teruggeleverde stroom meer wordt gemeten.

Op deze manier wordt alleen onbenutte zonnestroom gebruikt om het tapwater te verwarmen. In de winter en op andere dagen met weinig zonlicht kan de cv-combiketel helpen om het water op temperatuur te krijgen, of er kan stroom van het net gebruikt worden. De capaciteit van de WaterAccu hangt af van het volume van de boiler. Een boiler van 50 liter kan zo’n 3,5 kWh aan stroom opslaan, terwijl een boiler van 100 liter 7 kWh aan stroom kan opslaan.

Wordpress_Primair_Logo_Solyx_Energy_Schaduw

Vergelijking tussen de thuisbatterij en WaterAccu

Het grootste verschil tussen de thuisbatterij en de WaterAccu is de vorm van energieopslag: een thuisbatterij slaat energie op om stroom te leveren, een WaterAccu slaat energie op om heet tapwater te leveren. Hierdoor is de thuisbatterij veelzijdiger aangezien stroom voor verschillende apparaten gebruikt kan worden, terwijl de WaterAccu meer gespecialiseerd is.

De veelzijdigheid van de thuisbatterij komt echter in het gedrang door de kosten: thuisbatterijen zijn doorgaans erg duur. Een standaard thuisbatterij van 8 kWh kan al snel 5000 tot 8000 euro kosten vanwege de grondstoffen die nodig zijn om er een te maken. Daar komt ook nog een omvormer bij van 1500 tot 2000 euro.  Zelfs met subsidie is het maar 1000 euro minder, en met installatie erbij gerekend worden de totale kosten 7000 tot 10000 euro. Een WaterAccu kost gemiddeld tussen de 1500-2000 euro, installatie meegerekend.

Wat is voor mij het beste?

De kosten van de thuisbatterij zijn voor veel mensen de grootste reden om er geen te kopen. De WaterAccu is in dit opzicht een makkelijker product om aan te schaffen; hoewel het veel gespecialiseerder gebruik maakt van de onbenutte stroom, hebben de meeste mensen dagelijks warm tapwater nodig. Daarbij is de WaterAccu makkelijker aan te passen naar vraag door simpelweg de grootte van de boiler te veranderen.

Als u echt niet kunt kiezen en u schrikt niet van een flinke investering, dan zou u zelfs beide systemen kunnen nemen. De WaterAccu heeft namelijk een functie om andere apparaten die onbenutte zonnestroom gebruiken voorrang te geven. Op deze manier kan dus eerst de thuisbatterij worden opgeladen en vervolgens kan tapwater worden opgewarmd.  

Meer ontdekken over de mogelijkheden van een WaterAccu bij u thuis?

Netcongestie en afschakelende omvormers

Netcongestie is een fenomeen waarbij er meer stroom aan het net geleverd wordt dan het net daadwerkelijk aankan, en er dus overbelasting kan ontstaan. Als er op wijkniveau veel huizen met zonne-energie zijn is er op zonnige dagen grotere kans op netcongestie.

Om netcongestie te verminderen schakelen omvormers uit bij een te hoge netspanning. Er wordt dan dus geen stroom meer geproduceerd door de zonnepanelen.

Het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie door middel van een Solyx Water Accu helpt hiertegen.

 

Tapwater, kraanwater, leidingwater

Water dat door de leidingen en uit de kraan stroomt. Gemiddeld wordt 80% van het warme tapwater gebruikt voor douchen. De andere 20% is voor overig warm water gebruik in de keuken en badkamer, bijvoorbeeld voor afwassen en handen wassen.

Gemiddeld gaat zo’n 16-20% van de energierekening naar het verwarmen van tapwater, en dit gebeurt op gas (door de CV-combiketel).
Dat kan beter op onbenutte zonne-energie, toch?!